Kohv on paljudele meie seast eelistatud igapäevaseks kaaslaseks. Võibolla oled Sinagi üks neist, kelle päev ei alga enne kui esimene maitsev tass käes on.
Siiski – kas oled oma kohvi maitsega täiesti rahul? Või igatsed leida enda maitsele täiuslikult sobivaid ube, mis annavad Sinu päevale suurepärase alguse?
Kust tulevad üldse kohvioad?
Kohvioad pärinevad põõsasarnasest kohvitaimest, mis võib kasvada väga kõrgeks, kuid kohvikasvatajad hoiavad neid siiski tavaliselt umbes 1,5 meetri kõrgustena. Keskmiselt kulub umbes aasta, enne kui kohvitaim hakkab tootma lõhnavaid valgeid õisi ja seejärel kuni neli aastat, enne kui see hakkab vilja kandma. Kulub umbes 10 aastat, et kohvitaimed hakkaksid põllumajandustootjatele kõige väärtuslikumaid kaubanduslikul tasemel kohviube tootma. Kohvitaimede üldine eluiga on 30-40 aastat, kuid sõltuvalt hooldusest võivad nad elada kauemgi.
Kui marjad on küpsed ja korjamiseks valmis, muutuvad nad punaseks. Marjade korjamiseks on vaja teada täpset aega ja küpsusastet – liiga varajane või hiline korjamine võib lõppmaitset oluliselt mõjutada. Kuigi nimetame saadust “ubadeks”, on need tegelikult kohvitaime seemned.
On olemas üle 120 kohvitaimesordi ja igaüks neist pakub erinevat tüüpi kohviube, kuid suurem osa meie poolt tarbitavast kohvist pärineb siiski vaid kahest variandist – Robusta, tuntud ka kui Coffea Robusta või Coffea Canephora, ja Arabica (Coffea Arabica) või nende kahe segust. Need kaks sorti erinevad teineteisest maitse, kasvutingimuste ja hinna poolest.
Värske röst igal nädalal
Elamise Kergus avastas Viljandis asuva Rohelise Maja Röstikoja, kus röstimeister valmistab kohvi väikepartiidena (siin mängib rolli nii röstimisseadme enda suurus kui ka see, kui palju ube on röstri sees).
Röstikoda kasutab üksnes ehedaid Araabika Fairtrade öko-kohviube Lõuna-Ameerikast, Aafrikast ja Okeaaniast.
Et kohv oleks alati värskelt aromaatne, röstitakse ja pakendatakse see vaid nädalaks ette. Kusjuures – kas teadsid, et kotti pakendatud kohv on kõige maitsvam, kui see tarbitakse kahe nädala jooksul pärast röstimise kuupäeva?
Väikepartiide röstimeistritel on võimalus olla strateegilisemad ja valmistada pidevalt värsket kohvi ilma liiga suure nõudluseta. Teisisõnu, saab müüa seda, mida just toodeti, ilma et suurem kogus üle või pikaks ajaks seisma jääks.
Hele või tume?
Kohvioad on kohvioad. Ei ole olemas heledaid ja tumedaid kohviube, mida korjata. Ubade värvi tagab röstimisprotsess, muutes need heledaks, keskmiseks või tumedaks.
Heledalt röstitud kohvil on madalama röstimistemperatuuri tõttu säilinud puuviljasemad ja eredamad maitsenoodid. Tumedamalt röstitud kohvioad on tumepruunid ja üldiselt suitsusema maitsega. Heleda ja tumeda röstiga kohvide erinevus kofeiini osas on aga väike.
Milleks kohviubadele Fairtrade märgis?
Fairtrade märgis seisab hea selle eest, et Aafrikas, Aasias ja Ladina-Ameerikas asuvad väiketalunikud ja tootjad saaksid oma toodete eest õiglast tasu. Lisaks sellele on Fairtrade märgisega tooted toodetud jätkusuutlikult ja keskkonnasõbralikult ning neid kaupu ostes võid olla kindel, et kogu tootmise ahelas ei ole kasutatud lapstööjõudu ega orjatööd.
Kuigi rohkem kui pool kohvimaade majandusest sõltubki vaid kohvist, on enamikul põllumajandustootjatest minimaalne juurdepääs tehnilisele abile või puudub see üldse. Põllumajandustootjad vajavad aga rahalisi stiimuleid, mis on sageli kättesaamatud.
Õiglane kaubandus on rahvusvaheline institutsiooniline kokkulepe, mis on loodud selleks, et aidata arengumaade põllumajandustootjatel saada kasu parematest kaubandustingimustest maailmaturul. Tänu õiglasele kaubandusele tunnustatakse kogu maailmas konkreetsete riikide kindlate kaupade tähtsust. Sinna kuuluvad näiteks kohv, vein, kakao, šokolaad, kuld ja käsitöö. Fairtrade märgisega tooted on Eesti poodides saadaval juba alates 2007. aastast.
Fairtrade märgisega kohv ei ole nagu iga teine kohvitoode, mida toidupoest leida võib. Need kohvioad on kasvatatud armastusega, ümbritsetud sajandite pikkuse rikkaliku ajalooga ja pakuvad tohutut maitsete mitmekesisust. Ning sellele kõigele lisab oma erilise panuse väikepartiina röstimine Rohelise Maja Röstikojas.