Vahariie on tulnud selleks, et jääda. Nüüdseks juba kolm-neli aastat Eestiski tuntud ja aina enam populaarsust koguv vahariie on suurepärane asendus toidukilele, fooliumile ja plastkarpidele, sest sellel on toidu säilitamisel lõputu hulk kasutusvõimalusi!
Aga mis see vahariie üldse on?
Lihtsalt öeldes on see mesilasvahaga kaetud mahepuuvillast riie toidu säilitamiseks.
Kuidas kasutada?
Vahariie on isekleepuv. Kasuta selle kinnitamiseks ja vormimiseks oma käte soojust ja survet.
Kuidas pesta?
Pese vahariiet käsitsi jaheda vee all ja vajadusel leebetoimelise pesuvahendiga, et tagada sellele maksimaalne eluiga. Riputa kuivama või kui soovid kohe uuesti kasutada, kuivata rätikuga. Kui vahariie ei ole toiduga otseselt kokku puutunud, ei pea seda puhastama.
Kuidas hoiustada?
Hoia vahariiet puhta ja kuivana näiteks kapis või sahtlis. Võid selle rulli keerata või kokku voltida.
Millest hoiduda?
Nõudepesumasin, mikrolaineahi, otsene kuumus ja kõrge temperatuur ei ole vahariide sõbrad.
Vahariidel on meeldiv mee ja taruvaigu lõhn, mis kaob peagi pärast kasutusele võtmist. Kuigi see on valmistatud mesilasvahaga, on see sobilik kasutamiseks ka inimestele, kes on allergilised mee suhtes.
Mesilasvaha ja jojoobiõli on antibakteriaalsete omadustega ning aitavad toidu värskust säilitada.
Vahariie kestab pideva kasutamise juures keskmiselt ühe aasta ning on 100% biolagunev. Seda võib komposteerida, kasutada ribadeks lõigatuna tulehakatuseks või kasvuhoones taimede sidumiseks.
Siin Sulle mõned mõtted, kuidas vahariie oma köögis kasutusele võtta
– Kata vahariidega kinni söögikorra ülejäägid, nt kausid, vaagnad, topsid, klaasid või muud anumad. Seejärel tõsta need olenevalt söögist kas külmkappi või jäta toatemperatuurile.
– Paki kodust lahkudes kaasa võileivad, snäkid, vahepalad, puuviljad vm.
– Säilita terveid, poolikuid või lahtilõigatud puu- ja juurvilju ning marju. Säilivad väga hästi ka toatemperatuuril, kuid külmkapis veelgi pikemalt.
– Voldi suuremast vahariidest (näiteks L või XL) kott ning säilita selles kuivatatud puuvilju ja pähkleid.
– Keera vahariidesse värsked ürdid ja maitsetaimed ning hoiusta külmkapis pikemalt kui tavapäraselt.
– Lahtiselt ostetud leib ja sai säilib vahariidesse pakitult tükk aega kauem kui kile- või paberkotis. Sama hästi käituvad saiakesed ja pirukad.
– Paki sellesse tükk juustu, sinki, vorsti või valmisküpsetatud lihalõigud.
– Valmista smuuti ning säilita seda kasvõi järgmiseks päevaks, kattes klaasi või blenderkannu vahariidega.
Vahariiet ei ole soovitatav kasutada toore liha ja kala sissepakkimiseks, kuid kui oled need eelnevalt pannud kaussi ning katad kausi vahariidega ja see ei puutu liha või kalaga otseselt kokku, on säilitamine lubatud!
Vahariiet võid kasutada ka toidu säilitamiseks sügavkülmas, kuid soovitatavalt mitte kauem kui 1 kuu, vastasel juhul võivad toote head omadused kaduda. Külmast toatemperatuurile tõstes lase vahariidel enne lahtipakkimist esmalt üles soojeneda.